marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné, archív TV7 Foto: ilustračné, archív TV7

Začalo sa historicky prvé elektronické sčítanie domov a bytov

Spustená prvá fáza projektu realizovaná v spolupráci so samosprávami zameraná na sčítanie domov a bytov poskytne jedinečné dáta o stave a kvalite bývania na Slovensku. Mestá, obce a mestské časti Bratislavy a Košíc v priebehu takmer deviatich mesiacov po prvýkrát v histórii elektronicky, bez účasti obyvateľov, zaznamenajú údaje o približne dvoch miliónoch domácností. „Prvýkrát v histórii sa sčítanie domov a bytov realizuje plne elektronicky a súčasne bez záťaže obyvateľov. A rovnako prvýkrát sa maximálne využijú už existujúce databázy informácií,“ uviedol Alexander Ballek, predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Dlho pripravovaný projekt sčítania, za ktorý zodpovedá Štatistický úrad SR, nadväzuje na 100-ročnú tradíciu tohto zisťovania na Slovensku. Vo februári 2021 prvú fázu venovanú bytom a domom doplní druhá fáza – sčítanie obyvateľov. Hlavným cieľom sčítania domov a bytov je získať objektívne dáta, ktorých výsledkom budú napr. aj údaje o vekovej štruktúre domov a bytov, rozlohe obytnej plochy, formách vlastníctva, počte obytných miestností v bytových jednotkách, spôsobe vykurovania, napojenia na verejné siete či o vybavenosti kúpeľnou a záchodom, novinkou budú podrobnejšie informácie o obnove objektov z pohľadu obvodového plášťa, strechy, okien či o nadstavbách.

Šanca zistiť, ako sa život zmenil

Po spracovaní budú údaje získané v prvej fáze sčítania slúžiť ako nenahraditeľný podklad pre územné plánovanie obcí, napr. pre prijímanie riešení v oblasti dopravy, parkovania a rôznych služieb. Regióny získajú podrobný prehľad o prírastku nových bytov, o podiele neobývaných domov, ale aj o obnove bytového fondu. Po prepojení s údajmi zo sčítania obyvateľov aj o potrebe budovania nových bytov či infraštruktúry – lekární, obchodov, škôl a škôlok, zariadení pre starších občanov a podobne.

Kľúčovým partnerom sú samosprávy

ŠÚ SR pri sčítaní domov a bytov 2021 spolupracuje s takmer 3-tisíc samosprávami na Slovensku. Každá obec, mesto či mestská časť Bratislavy alebo Košíc prostredníctvom poverených osôb skontroluje existujúce údaje o domoch a bytoch na svojom území a doplní nové či chýbajúce skutočnosti z vlastných zdrojov, prípadne z údajov správcovských spoločností. Vyplnením dotazníkového alebo databázového formulára budú dáta ukladané prostredníctvom portálu pre elektronické sčítanie www.scitanie.sk do komplexného Elektronického systému sčítania obyvateľov, domov a bytov. „Cieľom bolo výrazne znížiť administratívnu záťaž samospráv, preto sme maximálne využili už existujúce administratívne zdroje údajov (napr. register adries a kataster nehnuteľností) a vopred sme predvyplnili časť údajov. Umožnili sme tiež čo najpriateľskejšie exportovať dáta správcov,“ zdôraznila Ľudmila Ivančíková, generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR.

Mestá a obce budú mať špecialistov

Poverené osoby zastupujúce konkrétnu samosprávu sa museli pred vstupom do systému sčítania zaškoliť a získať osvedčenie. Situácia súvisiaca s opatreniami proti šíreniu ochorenia COVID-19 prinútila ŠÚ SR k rýchlemu prechodu na e-learningovú platformu tak, aby nebol ohrozený termín začiatku sčítania domov a bytov. „Pracovníci Štatistického úradu Slovenskej republiky museli vo veľmi rýchlom čase pretvoriť systém školení na dištančnú formu. Systém sa stal funkčným v krátkom čase a poverené osoby sa mohli zoznamovať s technikou sčítania v bezpečí domova,“ vysvetlila Ľudmila Ivančíková. V nasledujúcich týždňoch budú v spomínanom systéme pribúdať dáta z celého Slovenska, až do 12. februára 2021, kedy by malo byť sčítanie domov a bytov po 255 dňoch dokončené a nadviaže naň sčítanie obyvateľov.

Aké informácie prinesie sčítanie domov a bytov?

Zistíme, koľko bytov a domov na Slovensku pribudlo.
Získame prehľad o formách vlastníctva bytov.
Budeme vedieť počty a podiely neobývaných bytov v regiónoch.
Zistíme, ako Slováci bývajú, či preferujú za poslednú dekádu menšie byty, alebo naďalej väčšie a ako sa táto preferencia líši podľa regiónov.
Nadobudneme nové podrobnejšie informácie o obnove budovy z pohľadu obvodového plášťa, strechy a okien.
Dozvieme sa, koľko podlažné domy u nás prevládajú.
Zistíme napojenie bytov na vodu, plyn, kanalizáciu a kde ešte stále nájdeme byty bez kúpeľne či splachovacieho WC.
Získame prehľad o zdrojoch tepla, aj to, či centrálne zásobovanie teplom víťazí nad potrebou vlastného kúrenia.

Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 (SODB 2021):

1. fáza projektu: Sčítanie domov a bytov: od 1. júna 2020 do 12. februára 2021

2. fáza projektu: Sčítanie obyvateľov v období od 15. februára 2021 do 31. marca 2021

SODB 2021 je súčasťou celosvetového programu populačných, domových a bytových zisťovaní, uskutočňujúcich sa pod záštitou Európskej únie a Organizácie Spojených národov. Na Slovensku má viac ako 100-ročnú tradíciu. V EÚ sa realizuje vo všetkých členských štátoch v referenčnom roku 2021. Základné výsledky SODB 2021 budú zverejnené do konca roku 2022 a výsledky pre medzinárodné porovnania EÚ krajín najneskôr do konca roku 2024. Všetky informácie nájdete na stránke www.scitanie.sk.

Zdroj: Štatistický úrad SR

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.